Test Pulsar Trail termalnog nišana

Kako smo ranije obećali u prilogu pišemo o testu oba modela Pulsar Trail termalnog nišana, jedna verzija je sa 640×480 rezolucijom, koja nosi naziv Trail XP termalni nišan, sa 38 i 50mm objektivom. Optički delovi su u potpunosti redizajnirani imaju najvišlju kategoriju asperičnog germanijumskog sočiva sa spoljnom zaštitom od oštećenja od mekšeg germanijumskog sočiva.

Sa visoko kvalitetnom Ulis Pico Resistive Amorphous Silicon uncooled microbolometer sensor (i NETD izmerena 30C° dalje rezultat od 55 mK) unapređen digitalni Pulsar-senzor, processor i elektronika daje neverovatno čiste i jasne detalje, i kristalno čistu sliku bez mrlja u njoj.

Testirali smo Pulsar Trail XP na raznim oružju uključujući i M4 poluautomat
Litijum ijonski IPS5 punjivi akumlator ima i veću varijantu u ponudi to je IPS10 koji duplirani radne sate uređaja.

Za Trail smo koristili odvojeni čelični Picatinny šinu, koja može se montirati na uređaj u tri različite daljine kako možete naći odgovarajuću daljinu oka od objektiva.

Montitali smo uređaj Trail XP na poluautomat Benelli Argo E-Pro .30-06 Springfield lovački karabin, Steyr AUG .223 Remington sporki karabin, na Olympijsku pušku M4 u kalibru 5.56mm NATO i na Remington 700 obrtnočepni lovački karabin u .308 Winchester kalibru.

Pulsar Trail XP montiran na M4 poluautomatsku pušku u .223 kalibru u živom testu. Slika u slici funkcija omogućila je neverovatno precizne pogotke.

Na AUG i na M4, Trail je montiran na najnižu moguću tačku, što utiče na prezicnost pogodka.

Ergonomija dugmadi je izvanredan, svako dugme je jasno identifikuje na dodir, pri upravljanju uređajem ne gubite vid i nišansku tačku.

Na svim Pulsarovim uređajima u početku dugmadi pomalo teže rade ali pri korišćenju se omekša, to je zbog O prstena koji odgovara za IPX standard uređaja.

Končanice se biraju iz predefinisanog paketa, upucavanje je veoma lako i korisno pored klasičnog upucavanja uređaj nudi i dobro poznato upucavanje sa jednim metkom, i opcijom smrzavanja slike.

Glavni upravljači lako su dohvatljivi i lako se rukuje uređajem i pri nišanjenju.
Točak za fokusiranje jako dobro funkcioniše brzo reaguje na promene.
Pucanje sa Trail XP je ekstremno … trenutno je daleko najbolji nišani u komercialnoj liniji
Na Trail XP50 svaki klik je 27mm na 100m, i dostupno je 200 klikovaza visinsko i bočno podešavanje.

Kvalitet i definicija senzora 640×480 (full VGA) kratko reći je superiorna. Kvalitet slike je toliko visok da se može koristiti i dupli digitalni zoom bez gubljenja kvaliteta slike. Zahvaljujući OLEDdispleju možemo uživati u fenomenalnoj rezoluciji to jest kvalitetu slike, slika je toliko vrhunska da se ni pri dvostrukom digitalnom uveličavanju ne gubi na kvalitetu.

Pulsar Trail XP nišan montiran na M4 poluautomat u kalibru 223 i našem živom testu. Iako je uređaj prvenstveno namenjen za atreljačke i lovačke svrhe, lako se može koristiti i u streljaštvu.

Detekcija modela XP38 je 1350m, a 1800m je za model XP50; daljina detekcija je različita po veličini i ergoomiji osmatranog tela ali je slika jako jasna i prepoznatljva sve do 400 500 m.

Cena uređaja je jako prihvatljiva ukoliko obratimo pažnju šta se uređaj tehnički nudi.


Testirani modeli