Noćni nišan sa laserskim daljinomerom Digisight Ultra N455 LRF

Nocni nisan sa laserskim daljinomerom Digisight Ultra N455 LRF

Predstavljamo Vam Digisight Ultra N455 LRF noćni nišan sa laserskim daljinomerom. Došao je, odmerio se, pobedio.

Tačna procena udaljenosti do cilja je suštinski faktor dobro usmerenog hitca. Nije teško to učiniti tokom dana. Kompaktni laserski daljinomeri danas su dostupni svima, a iskusni strelac po dnevnom svetlu orijentisaće se u situaciji bez daljinomera. Noću je sve mnogo komplikovanije …

Procena udaljenosti okom, kroz okular noćne optike, može se mnogo puta razlikovati od stvarne, posebno kada objekat nije jasno vidljiv i kada nema jasnih orijentira pomoću kojih se može odrediti veličina predmeta. Optičko uvećanje noćnog uređaja je takođe dezorijentirajući faktor. U poznatim terenima, gde su udaljenosti izmerene desetinama puta, nema velike potrebe za daljinomerom. Ako je mesto nepoznato, a izlazak životinje je moguć na različitim udaljenostima, tačno određivanje dometa garantuje ispravnost donetih odluka i na kraju dovodi do savršenog pogotka na licu mesta.

Digisight Ultra N455 LRF zasnovan je na Digisight Ultra N455 modelu. Mnogo tehničkih i funkcionalnih karakteristika su zajednički. Na primer, sočivo sa fokusom od 50 mm i senzor rezolucije 1280k760 piksela, visoko osetljiv  IC. Ekran je otporan na mraz (AMOLED tip) uporediv sa rezolucijom senzora. Uvećanje je promenljivo – od 4,5 do 18 puta, menja se postepeno sa korakom od 2x. Uređaj je vodootporan. Raspon radne temperature je od -25 do +50 stepeni. Kontrola upravljanja na Tasteru.

Prva razlika novog Digisight Ultra N455 LRF u odnosu na prethodni Digisight Ultra N455 je upravo u ugrađenom laserskom daljinomeru. Dvokanalni je, napravljen u obliku modula na levoj strani kućišta, gde osnovni model sadrži IC osvetljivač i metalnu ploču za radijator za hlađenje senzora i ostale elektronike.

Opseg merenja  je 1000m. U tom pogledu, Pulsar sledi uhodanu praksu, kada proizvođači naznače opseg za dobro odsjajni predmet u najboljim uslovima. Test merenja tokom dana rukama i bez oslonca na krovu jednospratnice, rezultat od 957 metara. U lovu se vrše merenja na životinjama ili prirodnim objektima, a efektivni opsezi merenja, čak i ako ne uzmemo u obzir čistoću atmosfere, obično su objektivno niži. U svakom slučaju, mogućnosti daljinomera pokrivaju 500 metara udaljenosti noćne detekcije deklarisane za nišan.

Daljinomer se pokreće kratkim pritiskom na dugme Gore, a umesto oznake nišana pojavljuje se oznaka za ciljanje daljinomera. Istovremeno se aktivira režim slika u slici. Oznaka za nišanjenje na pozadini ciljne slike dostupna je u dodatnom prozoru, daljinomer radi na glavnom ekranu. Da biste merili, ponovo pritisnite dugme Gore, nakon čega se rezultat merenja prikazuje u gornjem desnom uglu ekrana. Dakle, moguće je ispaliti metak direktno tokom merenja. Nakon merenja, 3 sekunde neaktivnosti, oznaka za nišanjenje se ponovo pojavljuje u glavnom prozoru, oznaka za nišanjenje daljinomera i rezultati merenja sa ekrana nestaju, a režim slika u slici je deaktiviran. Pored pojedinačnih merenja, postoji i režim skeniranja – informacije o dometu se menjaju kada se nišan premešta sa objekta na objekat ili je u pokretu. U ovom slučaju, merenja se vrše neprekidno do prinudnog isključivanja režima skeniranja.

Nocni nisan Slika u Slici

Telo nišana je napravljeno od legure magnezijuma. Pored velike otpornosti na udarce i vibracije otporan je i na jake trzaje. Novo metalno kućište otpornije je na direktne udare, termičke i hemijske uticaje. Pored toga, metal bolje i ravnomernije uklanja toplotu iz elektronskih komponenti, što čini uređaj stabilnijim i pouzdanijim.

Digisight Ultra 455 LRF ima vrhunski set karakteristika

Prvo se zaustavimo na onima koji ga karakterišu kao prvoklasni alat za gađanje.

Oznake cilja u memoriji – 10 konfiguracija. Među njima su direktni tragovi pucanja, balističke mreže, uključujući mildot, oznake za upotrebu nišana sa pneumatikom i samostrel. Tri od deset končanica su skalabilne, odnosno menjaju svoje fizičke dimenzije srazmerno promeni uvećanja, slično FFP oznakama dnevne optike. Končanica i meta leže uvek u istoj ravni – ravni samog prikaza, što znači da paralaksa ne postoji i ne može biti. U meniju se podešava potrebna osvetljenost , određuje se  boja ili kombinacija boja.

Dve reči o poravnavanju nišana na oružju. Digisight LRF se može ciljati i na osnovno uvećanje (4,5x) i na uvećanje, dok se visina oznake menja obrnuto srazmerno povećanju uvećanja. Dakle, pri množenju od 18k, korak oznake je manji od 0,1 lučnih minuta. Koordinate oznake poravnanja čuvaju se u jednom od pet dostupnih profila snimanja, od kojih svaki sadrži do deset nula tačaka. Sa pravilnim rešenjem pitanja montiranja, jednom verifikovani nišan se koristi na nekoliko oružja (do 5 raznih) ili na različitim daljinama bez međusobnog nuliranja.

Funkcija slika u slici prikazuje dodatni ekran za precizno nišanjenje koji sadrži uvećanu sliku mete i centralnog dela končanice. Lovac detaljno vidi područje zone ciljanja i istovremeno kontroliše celo vidno polje u realnoj širini.

Opcija snimanja video zapisa i fotografija u unutrašnju memoriju. U dubokom sumraku ili po vedroj noći Digisight Ultra LRF može da radi u pasivnom režimu bez pozadinskog osvetljenja – takozvana Sum Light funkcija. Sastoji se u činjenici da nišan pomoću posebnog algoritma povećava osetljivost senzora zadržavajući dovoljan kvalitet slike.

Talasna dužina IC osvetljivača je 940nm. Takvi osvetljivači obično se nazivaju nevidljivim – životinja u lovu ne reaguje na njihovo aktiviranje i rad. IR osvetljivač je takođe pretrpeo poboljšanja u dizajnu. Reč je o mogućnosti podešavanja položaja tačke u vidnom polju vida, zapravo smera snopa. Strelac olabavi prsten učvršćujući optičku jedinicu i koriguje smer infracrvenog snopa kako bi se postiglo ravnomerno osvetljenje posmatrane scene. Okretanjem prstena nazad blok je fiksiran. Cela operacija traje 5-10 sekundi i ne zahteva upotrebu alata, sve se radi prstima. Takvo podešavanje se može koristiti ako u vidnom polju postoje prepreke u vidu trave, grana, prilikom gađanja iz sklonog položaja, u situacijama kada lovac u niziji posmatra životinju na brdu.

Digisight Ultra N455 LRF napaja originalna IPS7A baterija kapaciteta 6,4Ah koja sadrži kontaktnu grupu i tačku pričvršćivanja IC osvetljivača. Baterija je kompatibilna sa prethodnim modelom Digisight Ultra kao što su termoviziri N355 i N455, Helion i Accolade. Ali ne postoji potpuna povratna kompatibilnost – Digisight Ultra N455 LRF će raditi na drugim baterijama iz porodice IPS, ali puna upotreba opsega sa IC osvetljivačem je moguća samo kada se koristi IPS7A. Baterija se može brzo odvojiti; za nekoliko sekundi možete je zameniti novom na terenu. U ekstremnim slučajevima, opseg napaja poverbank preko mikro USB konektora.

Digisight Ultra N455 LRF komunicira putem Wi-Fi-ja sa pametnim telefonima putem besplatne aplikacije Stream Vision. U ovom tandemu, pametni telefon se koristi za prikaz slike iz opsega, kontrolu digitalnih funkcija i emitovanje slike iz opsega na YouTube. A takođe i za ažuriranje firmvera softvera – čim novi softver postane dostupan za preuzimanje i instalaciju, vlasnik opsega kroz Stream Vision će dobiti obaveštenje o tome.

Ažuriranost firmvera softvera i razvoj funkcionalnosti svojstveni su većini termalnih slika Pulsar i digitalne optike. Digisight Ultra N455 LRF nije prvi Pulsar uređaj koji sam pregledao. Ali on je prvi čija će osnovna baza u budućnosti moći da podrži dodatnu balističku funkcionalnost, poput izračunavanja podešavanja tačke ciljanja u zavisnosti od izmerene udaljenosti. Postoji hardver i postoji uverenje da će se pojaviti potreban softver.

Alternativu konkurenciju Digisight Ultra N455 LRF nije lako pronaći. Dostupni su digitalni uređaji sa daljinomerom, ali su njihove performanse noću blizu nule – ne možete izmeriti udaljenost do nečega što nije vidljivo. Na suprotnom polu nalaze se daljinomeri ugrađeni u termovizijske uređaje, što ne može svako da priušti.

Pulsar termovizijske kamere i digitalni uređaji za noćni vid dizajnirani su da obezbede vrhunske performanse posedovanja. Digisight Ultra LRF je još jedan primer mogućnosti prepoznavanja i ostvarivanja pravih prednosti za pravi novac.