Pulsar Axion LRF XQ38, lov sa potpunom sigurnošću

Termovizijska kamera Axion LRF XQ38

Uspešan snimak rezultat je niza faktora. Tu spadaju za gađanje i lovačke veštine, razumevanje tehničkih mogućnosti oružja i balističkih karakteristika metaka, uzimajući u obzir teren, vremenske uslove, prirodu cilja i udaljenost do njega. I visokokvalitetna optika, naravno.

Pulsar Axion LRF XQ38

Nivo zahteva za opremom i obukom lovca zavisi od načina lova. Najjednostavniji je lov na kopitare sa čeke. Potrebno je strpljenje i istrajnost, ali izlazna tačka zveri je često unapred određena, udaljenost hica je poznata i plen postaje stvar tehnike. Ako lovite iz pristupa, trebali biste zaboraviti na predvidljive uslove.

Često morate da pucate izdaleka, iz nezgodnog položaja, na planinskom ili brdovitom terenu, podrazumevano to znači pucanje pod uglom. Nedostatak informacija o dometu mete i uglu pod kojim je u odnosu na strelca znači promašaj.

Očekivane promene u Pravilima o lovu u smislu proširivanja spiska vrsta kojima je dozvoljeno da love noću pomoću uređaja za osvetljenje. Uređaja za noćno viđenje i termovizijskih slika bez ikakvih ograničenja na način, učiniće upotrebu noćnih svetala i termovizijskih slika sa laserskim daljinomerima relevantnijom nego ikad. Pitanje gde je ugrađen daljinomer – u uređaj za posmatranje ili u nišan – nije toliko važno, postoje argumenti za svako od rešenja. Trebalo bi biti.

Termovizijska kamera Axion LRF XQ38 jedan je od prvih monokulara na tržištu sa ugrađenim laserskim daljinomerom. Noćna i termovizijska optika koštaju, zbog čega se lovci često snalaze u jednom dometu. Ali ako lov traje, zahtevajući pretragu i prilaz, onda je bolje koristiti monokular – mnogo je pogodnije skenirati područje kompaktnim džepnim uređajem koji se drži jednom rukom, a ne nišanom koji stoji na karabinu.

Performanse bilo kog termovizora zavise od senzora, optike, elektronike i softvera koji obrađuju signal sa senzora i pretvaraju ga u vidljivu sliku.

Axion LRF XQ38 – Superioran hardver

Počnimo sa hardverom. Axion LRF XQ38 je izgrađen na francuskom Linred (Ulis) senzoru rezolucije 384k288 piksela i veličine piksela 17 mikrona. Osetljivost na temperaturu senzora ili NETD je manja od 40 mK. U praktičnom smislu, ovaj parametar je kvalitet fiksiranja signala u nepovoljnim uslovima posmatranja, na primer, u magli ili tokom kiše – što je niža vrednost NETD, to su veće mogućnosti termovizijskog uređaja pri posmatranju scena sa kontrastom niske temperature.

Sočivo

Sočivo od germanijuma od 38 mm uparano sa senzorom pruža optičko uvećanje od 3,5 puta i prilično veliko horizontalno vidno polje od 9,8 stepeni, odnosno 17m na udaljenosti od 100m. Digitalnim zumom uvećanje se povećava do 14x. Algoritam za promenu uvećanja je standardni za Pulsar-ovu termovizijsku opremu: pritiskom na dugme uvećanje se menja u lancu od 3,5x – 7x – 14x (ako je potrebno, uvećanje se glatko dovodi u koracima od 0,1x do željene srednje vrednosti).

Ekran

Na ekranu takođe možete prikazati dodatni prozor Slika-u-Slici sa uvećanom slikom centralne zone i, detaljno gledajući ciljni objekat u ovom prozoru, istovremeno videti i celo vidno polje dostupno uređaju uz minimalno uvećanje.

Ekran u Axion LRF XQ38 AMOLED tipu u rezoluciji 1024k768 piksela. Opseg detekcije (obično je naznačen za veliku životinju) je preko 1300 m.

Kućište

U kućište termovizije na levoj strani ugrađen je dvokanalni laserski daljinomer. Ispitivač daljinometra za visinu osobe po vedrom večernjem vremenu dao je stabilne rezultate merenja na rastojanjima do 520 m, za samostojeći kombi – skoro 900 m, što odgovara deklarisanom opsegu merenja do 1000 m u idealnim uslovima. Daljinomer radi u pojedinačnim merenjima i režimima neprekidnog skeniranja.

Režim skeniranja se pokazao najboljim rešenjem pri merenju udaljenih objekata male i srednje veličine iz ruku bez oslonca, kada treba stabilno i tačno usmeriti oznaku daljinomera, a svako kretanje (čak i pritiskanje tastera) je nepoželjno.

Kućište Axion LRF XQ38 je monoblok, napravljeno od legure magnezijuma. Masa magnezijuma i njegovih legura po jedinici zapremine je 1,5 puta manja od mase aluminijuma. Uređaj se oseća lagano i veoma je izdržljivo, a njegovo telo oprašta vlasniku nepažnju u upotrebi. Uprkos ugrađenom daljinomeru, uređaj je kompaktan i može se udobno nositi u džepu lovačke jakne ili na priloženom naramenici za vrat. Otpornost na vodu Axion LRF reguliše klasa IPX7, što znači potpuno polusatno potapanje u vodu do dubine od 1 m bez štetnih posledica.

Brzina termovizijske slike je impresivna – slika se pojavljuje u roku od 3 sekunde nakon pritiska na dugme za napajanje. S tim u vezi, režim „mirovanja“ onemogućenog ekrana uopšte ne može da se koristi: treba da posmatrate – uređaj se uključuje, treba da pauzirate – uređaj se isključuje. Sama slika je glatka, slika od 50Hz se ne „raspada“ prilikom brzog preusmeravanja

Sočivo od germanijuma od 38 mm uparano sa senzorom pruža optičko uvećanje od 3,5 puta i prilično veliko horizontalno vidno polje od 9,8 stepeni, odnosno 17 m na udaljenosti od 100 m. Digitalnim zumom uvećanje se povećava do 14k. Algoritam za promenu uvećanja je standardni za Pulsar-ovu termovizijsku opremu: pritiskom na dugme uvećanje se menja u lancu od 3,5x - 7x - 14x (ako je potrebno, uvećanje se glatko dovodi u koracima od 0,1x do željene srednje vrednosti).